تخفیف دوره تندخوانی فرزانگان تا 1 خرداد - «کتاب بخوانیم»

0 روز 0 ساعت 0 دقیقه 0 ثانیه
ثبت‌ نام | ورود
منوی دسته بندی

حافظه چیست و انواع آن کدام است؟ حافظه‌تان را بهتر بشناسید

حافظه چیست و انواع آن

حافظه مهم‌ترین عامل و اصلی‌ترین رکن در درک مطلب عمیق، بهبود تمرکز حواس، پرورش میزان انگیزه فردی، ارتقا توان خلاقیت و منجر به تقویت استعداد و مهارت نویسندگی و نگارش اصولی را در انسان می‌شود. بنابراین؛ باید پرورش حافظه را جزوه برنامه‌های آینده‌مان قرار داد و آن را در اولویت گذاشت که ما در مقاله حافظه چیست و انواع آن کدام است قصد داریم تا شما را در این مسیر روشن یاری کنیم.

شما در این مقاله کاربردی به صورت انضمامی ابتدا با تعریف حافظه و معنی آن آشنا خواهید شد. در مرحله دوم شما از انواع حافظه‌ها شناخت کلی پیدا می‌کنید و سازوکار هریک را می‌شناسید و با روند عملکردشان آشنا می‌شوید و اینکه هر یک از آنها چه قابلیت و وظایفی دارند و نحو مواجه شما با آنان مشخصا چگونه باید باشد. در مرحله سوم هم با مجموعه روش‌ها و تمریناتی که به شما کمک می‌کنند تا حافظه‌تان را تقویت کنید آشنا می‌شوید.

حافظه چیست

حافظه یک قوه‌ای از قوای شما می‌باشد که جزوه نفس شما است. این قوه مسئولیت جمع آوری و نگه‌داری مجموعه تصاویری که قوای حاسه شما از جهان خارج دریافت می‌کند را بر عهده دارد و می‌کوشد تا با حفظ عینیت آنها را برای همیشه در خود ذخیره نماید. این تصاویر بنابر مبانی عمیق و دقیق فلسفی، مجرد و فاقد قوه هستند لذا تغییر و تحول به خود نمی‌پذیرند مگر آنکه فاعل خود آنها را با اراده خویش دست‌خوش تغییرات کند.

حالا که با این پرسش از حافظه چیست و انواع آن کدام است از منظر مبانی فلسفی آشنا شدید وقت آن است که انواع متفات حافظه را نیز مورد بررسی قرار دهیم.

انواع حافظه کدام است

بر اساس مبانی روانشناسی، حافظه انسان به سه‌بخش تقسیم می‌شود. حافظه حسی، حافظه کوتاه مدت و حافظه بلند مدت. حافظه حسی همان حواس پنجگانه نام دارد. مسئولیت حافظه حسی جذب، دریافت و جمع آوری اطلاعات و داده‌ها در قالب صوت، تصویر و … از جهان خارج و محیط پیرامون ما است. حافظه حسی قدرت ذخیره‌سازی داده‌ها را در خود ندارد لذا اگر مفاهیم بلافاصله پس از جذب وارد حافظه کوتاه مدت نشود فرد آنها را فراموش می‌کند.

حافظه کوتاه مدت مکلف است تا تنها اطلاعات جذب شده را از حافظه حسی دریافت کند و سپس به مدت تنها چند روز آنها را در خود نگه‌دارد. البته تمرینات، راهکارها و تکنیک‌های متنوعی برای ارتقا کیفیت و راندمان این فرآیند کاری توسط حافظه وجود دارد که در ادامه مقاله حافظه چیست و انواع آن کدام است آنها را به صورت مشروح آموزش خواهیم داد.

حافظه بلند مدت نیز وظیفه دارد تا مطالب و معانی دریافت شده توسط حواس را به مدت‌های طولانی در خود ذخیره‌سازی و در گام بعد به شکل دقیق، کامل و با سرعت و کیفیت بالا تداعی نماید. لذا حافظه بلند مدت دو رکن کلیدی دارد که باید هر دو تقویت و بهبود شود که رکن اول ذخیره‌سازی و رکن دوم تداعی و بازیابی اطلاعات است که بهبود فرآیند مذکور مستلزم تمرین مستمر و پیوسته است.

نکات ضروری در شناخت حافظه

شما برای تقویت حافظه بلند مدت نیازمند به یک برنامه زمانی هدفمند و استاندارد هستید تا حافظه بلند مدت شما را به نحو کاملا روش‌مندی بهبود دهد. برنامه‌ای که به ذهن شما سامان بخشد و سازوکار عملکرد سلول‌های عصبی موجود در حافظه بلند مدت شما را طبق آن برنامه و الگو زمانی مطلوب، نظام‌ مند نماید. در دوره تندخوانی فرزانگان در خصوص شاخصه و مولفه‌های تدوین یک برنامه زمانی اصولی آموزش‌ها و راهکارهای راهگشایی آموزش داده شده است.

نکته دیگری که توجه به آن در مقاله «حافظه چیست و انواع آن کدام است» در تقویت حافظه حسی و حافظه کوتاه مدت بسیار حیاتی است؛ تقویت آنها به واسطه انجام تمرینات تندخوانی می‌باشد. آن دسته از دوستانی که علاقه مند به مطالعه و انجام پژوهش‌های علمی جهت تالیف مقاله تخصصی هستند استفاده از تمرینات مهارت تندخوانی که برخی از آنها در وبگاه به صورت رایگان موجود است می‌تواند برای آنها جهت رسیدن به هدفشان که موفقیت در حوزه دانش است در مدت زمان کوتاه بسیار راهبردی باشد.

زیرا مسئله زمان در امر تحقیقات، آموزش و حتی یادگیری موضوع فوق العاده ارزشمندی است که ما در دوره تندخوانی فرزانگان آن را در قالب دامنه یادگیری توضیح دادیم و بهترین زمان برای مطالعه، مرور مفاهیم و استراحت حین یادگیری را آموزش داده‌ایم که بکارگیری آن راهکارها در عمل علاوه بر ارتقا و تقویت حافظه‌های سه‌گانه، علاقه و انگیزه شما را نیز به اهدافتان دو چندان می‌کند که این نیز به خودی خود نبوغ و نوآوری را در شما به مرحله اعتلاء می‌رساند.

تمرینات حافظه چیست و انواع آن کدام است

در این قسمت از مقاله «حافظه چیست و انواع آن کدام است» ما شیوه مواجه شما را با انواع حافظه‌ها بیان می‌کنیم و در انتها دو تمرین بارز در این حوزه را که در کوتاه مدت تاثیرات شگفت انگیزی در تقویت حافظه‌های شما ایفا می‌کنند را خدمت شما عزیزان معرفی می‌کنیم. از حافظه حسی شروع می‌کنیم.

حافظه حسی که همان حواس پنجگانه نام دارد مفاهیم را از خارج دریافت و درک می‌کند. همانطور که بیان شد عمر حافظه حسی در نگه‌داری مفاهیم  بسیار کوتاه و اگر قادر به انتقال آن داده‌ها به حافظه کوتاه مدت نباشد ما به سادگی مفاهیم را از یاد می‌بریم. لذا بسیاری از فراموشی‌ها ریشه در این بخش دارد زیرا تداعی مفاهیم زمانی است که مفهوم در حافظه موجود باشد و وجود مفهوم در حافظه نیز در گروه فهم مفهوم توسط حافظه حسی است.

بنابراین اگر یک مطلبی به درستی درک نشود محال است که ما بتوانیم آن را با دقت و جزئیات بالا تداعی کنیم. به همین دلیل برای تقویت این بخش از حافظه ما باید با سبک‌های یادگیری فردی مان آشنا شویم. اطلاع یافتن از این بخش پیامدهای مثبت و مفید بسزایی را برای ما خواهد داشت که یک نمونه از آن پیامدها ارتقا سطح کیفی فهم مفاهیم، افزایش پایداری اطلاعات در حافظه حسی و انتقال سریع و صحیح آن به حافظه کوتاه مدت است.

در دوره تندخوانی فرزانگان به صورت مشروح و اختصاصی در مورد این موضوع آموزش‌های لازم ارائه شده است که برای نمونه یکی از آن تمرینات علاوه بر شناخت سبک یادگیری ذاتی، آموزش استفاده صحیح از روش‌های مطالعه و بکارگیری درست از خلاصه نویسی و یادداشت برداری است. البته مقالات مرتبط با این حوزه در وبگاه در دسترس شما دوستان است.

حافظه کوتاه مدت و بلند مدت در دو حوزه با هم اشتراک دارند که حوزه اول ذخیره‌سازی مفاهیم و حوزه دوم بازیابی و به‌خاطر آوری آن داده‌ها در یک واحد از زمان است. اما شما باید در مقاله «حافظه چیست و انواع آن کدام است» بکوشید تا سرعت و بازدهی عملکرد این دو حوزه را پرورش دهید که تمرینات مرتبط با آن استفاده اصولی از نقشه ذهنی و آگاهی یافتن از برنامه زمانی در مرور کردن است.

در خصوص این دو راهکار نیز علاوه بر دوره تندخوانی فرزانگان، در وبگاه مقالات رایگانی برای آموزش از آنها در اختیار شما قرار دارد. شما باید از یک سو هنر و مهارت ترسیم نقشه ذهنی را بدانید و از سوی دیگر با استفاده اصولی از آن نیز طبق برنامه زمانی آگاهی داشته باشید. لذا در صورت فقدان این آگاهی‌ها تقویت حافظه‌ برای شما امری بسیار دشوار و چالش برانگیز خواهد بود.

نتیجه‌گیری نهایی

به عنوان جمع‌بندی ما برای آنکه از یک حافظه نیرومند برخوردار باشیم به انضمام تمام نکاتی که بیان شد می‌بایست از یک بهداشت روان و سلامت ذهنی نیز برخوردار باشیم یا اینکه اگر از چنین خصوصیتی برخوردار نمی‌باشیم حتما باید آن را در خودمان ایجاد و پرورش دهیم. بهداشت فکر پایه و اصل تمرکز حواس است و میان تمرکز حواس و حافظه پیوند تنگاتنگی وجود دارد به نحوی که باید از تعبیر عینیت یاد کرد.

بنابراین انجام تمرینات تمرکز حواس نیز می‌تواند به تقویت حافظه شما کمک‌های شایانی نماید که در مورد تمرکز حواس نیز ما مقالات فراوانی را خدمت شما دوستان ارائه کردیم که شما می‌توانید با یک جستجو ساده در داخل وبگاه از آنها نهایت استفاده را نمایید. امید است که با انجام راهکارهای ارائه شده در مقاله حافظه چیست و انواع آن کدام است در عمل به نتایج و خواسته‌هایتان دست پیدا کنید و یک قدم به رویاهایتان نزدیک شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخفیف دوره تندخوانی فرزانگان تا 1 خرداد - «کتاب بخوانیم»

0 روز 0 ساعت 0 دقیقه 0 ثانیه