ثبت‌ نام | ورود
منوی دسته بندی

تعریف مطالعه چیست؟ با فواید و روش مطالعه کارآمد آشنا شوید

تعریف مطالعه

همه ما واژه‌ای به نام درس خواندن، خواندن کتاب و از همه عام‌تر «مطالعه» را شنیده‌ایم. اما تا به حال ذهن‌مان به صورت عمیق و جدی به فهم و تفسیر آن نپرداخته است؛ چرا که درک قاعده‌مند از مطالعه و آشنایی با فواید، نتایج و کاربردهای فراوان آن نقش اساسی و تعیین کننده‌ای را در ارتقا انگیزه برای بهتر درس خواندن، هوش، خلاقیت، شکوفایی فکری و روحی و غیره خواهد داشت. اما به راستی تعریف مطالعه چیست؟

علت نگارش مقاله «تعریف مطالعه چیست» از آن جهت بود تا در ابتدای امر شما را با ماهیت مطالعه آشنا سازیم. دلیل آنکه بسیاری از افراد هزینه‌های فراوانی را برای خرید کتاب‌ها صرف می‌کنند اما آنها را نمی‌خوانند یا از مطالعه‌شان به نتایج و دست‌آوردهای موثری دست پیدا نمی‌کنند دقیقا در درک همین یک مفهوم است.

زیرا آشنایی با هویت مفهومی به نام مطالعه و از همه مهم‌تر کاربرد و اثرات آن که البته آن هم از دل فهم اصولی ماهیت آن اسنتباط می‌گردد محوریت کلیدی دارد.

بنابراین؛ هدف ما در مقاله کاربردپذیر «تعریف مطالعه چیست؟» ابتدا آن است تا شما را با کلیت و معنا دقیق مطالعه آشنا سازیم و در گام دوم تاثیرات، فواید، آورده و ویژگی‌های تعیین کننده آن را بیان و بررسی کنیم تا همچنین در قدم سوم روش‌هایی که به واسطه آن می‌توانید مطالعه‌ای سودمند و باکیفیت داشته باشید را به شما عزیزان ارائه کنیم.

در مجموع شما با فراگیری نکات و آشنایی با مبانی و تعاریف ارائه شده، به انضمام آنکه درک صحیح و استانداردی از مطالعه و خواندن پیدا می‌کنید با شیوه نوین مطالعه نیز به خوبی آشنا می‌شوید.

کلیدی‌ترین موضوعی که اشتیاق شما را به یادگیری، دقت، توجه و تمرکز شما در مطالعه، درک مطلب شما را به هنگام دریافت اطلاعات و همچنین حافظه‌تان را در ذخیره و بازیابی داده‌ها بهبود، پرورش، تقویت و شکوفا می‌سازد.

تعریف مطالعه چیست

برای آنکه بتوانیم به سوال «تعریف مطالعه چیست» پاسخی جامع و کامل بدهیم از دو منظر توضیح و تفسیر خود را آغاز می‌کنیم. بعد اول معنی لغوی و بعد دوم معنی اصطلاحی است.

معنی مطالعه در فرهنگ زبان‌های گوناگون: خواندن، بررسی و قرائت است که بیشتر جنبه ترادف و شرح الفظی دارد، به بیان دیگر مفهوم و معنی جدید و نویی به ذهن مخاطب منتقل نمی‌کند بلکه ما را از یک لفظ به لفظ دیگری منتقل می‌کند در حالی که معنی ثابت است لذا این قسمت برای ما اهمیت چندانی ندارد.

اما در اصطلاح؛ مطالعه به معنای جذب و درک اطلاعات از طرق مشاهده الفاظ یک کتاب در قالب معنایی است که به شکل پیوسته و منظم با کنار هم قرار گرفتن یکدیگر در صدد هستند تا پیامی را به ما منتقل کنند. پیامی که ما را از جهل رهایی بخشد و به سمت حقیقت و کمال هدایت نماید. که سواد از آورده‌های شیرین، پاک و شگفت‌آور آن است و در نهایت هم منتهی به خرد، حکمت و ورود به ساحت زیبای معقولات می‌شود.

البته این نکته بماند که عرفا و فلاسفه آگاهی را شریف‌تر و ارزنده‌تر از سواد قلمداد می‌کنند که شرح آن در مقالات دیگر توضیح داده شده است و در این مجال نمی‌گنجد.

از این رو صحت این مطلب به خوبی فهم می‌شود که تحقق دانایی، بلوغ فکری و ارتقا قدرت روحی و ذهنی به واسطه آگاهی‌هایی است که آن آگاهی‌ها تماماً منشا بیرونی دارند هر چند که انسان از درون توانمندی و قابلیت درک و تفسیر را دارد اما نباید از این نکته غفلت کرد که آگاهی (دانش و اکتشاف) منشایی بیرونی دارد و از یک منبعی که نام آن عالم بیکران معنی است یا به تعبیر فلاسفه حقیقت مطلق است، (خدا) به سوی نفس انسان فرود می‌آید و او را دانا، بیدار و هوشیار می‌سازد.

علت این امر هم آن است که انسان با جهانی سر و کار دارد که بیرون از ذهن او، آن جهان از یک حقیقتی عینی برخوردار است. این انسان است که با شناخت عالم می‌تواند به کشفیات، اختراعات، دانش، نوآوری و فهم درست و تام و تمام امری دست پیدا کند؛ با توجه به این نکته مهم که انسان موجودی است عاقل و دارای قابلیت انتزاع و ادراک.

«علم» عالی‌ترین ویژگی است که خدا تنها آن را به انسان ارزانی داشت و او را از صف حیوانات جدا ساخت. آنچنان که در قرآن اشاره شده ارزش، مقام و جایگاه علم و کسب دانش قابل شرح و بیان نیست. لذا در پاسخ به سوال «تعریف مطالعه چیست» به همین مقدار بسنده می‌کنیم.

فواید و اهمیت مطالعه روزانه چیست

افرادی که برای آینده خود یک چشم اندازه روشن ترسیم می‌کنند و با استفاده از یک برنامه‌ای منسجم برای تحقق خواسته‌های بزرگ‌شان هدف‌گذاری می‌کنند بدون شک انسان‌هایی با جهان‌بینی وسیع، آرمان‌هایی حرکت‌ساز که رافع نیازهای جهان و دیگر انسانهاست و هم‌چنین باذوق و انگیزه‌ای پولادین و آتشین هستند که تماما ثمره این علم و آگاهی بی‌تردید علمِ حاصل از مطالعه و یادگیری است.

تمام وزن و هویت یک انسان به میزان علم و آگاهی او است. (میان دانش و آگاهی تمایز وجود دارد) از یک رو انسانی که عالم نمی‌باشد (صرف نظر از خوب بودن آن، زیرا این دو مقوله‌ای جدا از هم هستند) قطعا از جهان‌بینی باز، گسترده، فکری انعطاف‌پذیر، روحی جسور و دلی نترس و شجاع برخوردار نیست.

کسب علم مفید و آگاهی‌هایی که منشاء الهی دارند عاملی حساس و الزامی که انسانها را از انجام کارهای بزرگ و سرنوشت‌ساز باز می‌دارد.

کلیه انسانهای عظیم و جریان آفرین در تمامی ابعاد، حوزه‌ها و شاخه‌های فکری، افرادی بودند که شجاعت و شهامت قدم نهادن در راه ترس‌ها و خطرات زندگی را داشته‌اند. زیرا انسان عظیم، خطا (مراد گناه نیست البته گاهی هم گناه تلقی می‌شود که سراسر سود است) و خطر می‌کند و انسان ضعیف متکی و وابسته به همان نعمت‌های محدود و ناچیز می‌باشد.

«مواجه مستقیم با ترس‌های ذهنی» بارزترین تمایز و ملموس‌ترین تجربه‌ای است که تنها علم و آگاهی آن را در انسان محقق می‌سازد، که البته آن هم برآمده از مطالعه و یادگیری مستمر و پیوسته است؛ از مبادی معتبر و سلامت آن.

از صاحب ثروتمند یک کسب‌وکار گرفته تا یک کارمند موفق و تمام نوابغ برجسته علمی، هنری و ادبی تماما به واسطه علم و آگاهی‌شان به خواسته‌ها و رویاهایشان رسیدند. رویاهایی که واقعا به آن علاقه‌مند بودند و با تمام وجودشان به آنها عشق می‌ورزیدند. این است فواید و ضرورت مطالعه روزانه در مقاله «تعریف مطالعه چیست».

بله؛ مبانی ارائه شده، بخش مهم و کوچکی از اهمیت و فواید مطالعه بود که فقط به عنوان یک چراغ راهنما، نقشه راهی را برای شما ترسیم نمود تا خود با قرار گرفتن در آن به اطلاعات و دانشی مضاعف‌ از آن دست پیدا کنید.

ما باید بکوشیم تا شوق به روزانه مطالعه را در خودمان پرورش دهیم. این ذوق و روحیه نشاط حاصل از مطالعه و یادگیری البته که ذاتی انسان است اما در برخی از انسان‌ها روشن نشده به همین خاطر تنها انسانهایی که طی یک خودیابی آن را در درون خود تجربه کرده‌اند قادرند تا بدون هیچگونه تلاش مضاعف و طاقت‌فرسایی مطالعه را به شکل پیوسته انجام دهند.

مهم‌ترین و اثربخش‌ترین روش مطالعه چیست

قبل از ورود به فراگیری روش مطالعه موثر ابتدا لازم است تا با سبک یادگیری منحصر به فرد خود آشنا شوید. در خصوص سبک یادگیری اطلاعات و آموزش‌های رایگانی در سایت ارائه شده است که می‌توانید برای کسب اطلاعات و مطالعه مقالات بیشتر در این حوزه به آن مقالات رایگان مراجعه کنید.

اما برای آنکه یک مختصر آگاهی نسبت به آن پیدا کنید به تعریف و توصیف آن می‌پردازیم.

هر فردی به یک شکل خاص و ویژ‌ه‌ای با داده‌های خارج از ذهن خود مواجه می‌شود و به نحوی اختصاصی اطلاعات را جذب و درک می‌کند. یعنی در جهان بیرون از ذهن یک واقعیت حاکم است که انسانها از آن واقعیت واحد به تناسب ادراک و ظرفیت علم‌شان بهره می‌برند.

برای مثال: روش و روند درک مطلب پدر خانواده از یک متن ادبی با فرزند، همسر، پدر، مادر، خواهر و برادرش کاملا متفاوت است. که ما این تنوع حاصله را «سبک یادگیری فردی» می‌نامیم. ممکن است که اعضا خانواده حتی از سطح علمی یکسانی برخوردار باشند اما سازوکار ذهن‌شان در جذب اطلاعات و معانی یک متن از کتاب با یکدیگر متفاوت است.

به تعبیر ساده‌تر هر یک سبک خاصی برای یادگیری و مطالعه خواهند داشت که باید خودشان را با آن شیوه خاص منطبق کنند که اگر این انطباق انجام نشود فرآیند یادگیری سریع و ساده با کندی مواجه خواهد شد که نتیجه آن در اغلب موارد ناامیدی و بی‌میلی به مطالعه کردن است. زیرا این افراد از راه‌های نادرست قدم در مسیر فراگیری گذاشته‌اند به همین دلیل آن نتایج دلخواه و مورد انتظارشان را کسب نمی‌کنند و با بی‌انگیزگی روبه‌رو می‌شوند.

اگر افراد این گنجینه گمشده خود را به درستی شناسایی نکنند، آن را کشف نکنند و از او نهایت سود و بکارگیری را نداشته باشند بی‌تردید درک مطلب‌شان کاهش و تمرکز حواس‌شان افت خواهد نمود. دو عامل حساس که هر کدام منجر به متعادل‌سازی علاقه، ذوق و تمایل نسبت به مطالعه و یادگیری پرشور و با کیفیت‌ می‌شوند.

در مورد سبک‌های یادگیری چهارگانه شما می‌توانید با استفاده از دوره تندخوانی فرزانگان؛ توضیحات، آزمون و آموزش‌های مشروحی را در جهت رشد فکری و شخصیتی‌تان کسب کنید و مسیر شغلی و تحصیلی‌تان را با یک تغییر جریان آفرین و سراسر ثمرات کارآمد مواجه کنید.

روش مطالعه اختصاصی شما در سبک یادگیری‌تان است

اگر به دنبال آن هستید تا طبق یک ساختار منظم، اصولی، کارآمد و منسجم کتاب‌ها را با بازدهی بالا مطالعه کنید الزامی است که سبک یادگیری شخصی خود را شناسایی کنید. کشف سبک یادگیری فردی تا حدی مسیر را برای داشتن یک مطالعه جذاب و هدفمند هموار می‌نماید.

دانشجویان دوره تندخوانی فرزانگان یکی از آزمون‌هایشان برای رشد و توسعه فردی آزمون کشف سبک یادگیری ذاتی است که به راحتی آنها را با سبک اصیل مطالعاتی‌شان آشنا می‌کند. برای فهم بهتر پاسخ سوال «تعریف مطالعه چیست» به مثال مذکور توجه کنید. سبک‌های یادگیری به چهار بخش: دیداری، شنیداری، نوشتاری و جنبشی (لمسی) تقسیم می‌شوند.

اگر شما دیداری هستید بدان معنا است که باید بیشتر مشاهده را در یادگیری مدنظر قرار دهید و اطلاعات را در قالب موضوعات بصری دریافت کنید. یا اگر شنیداری هستید باید با اولویت دادن به اصوات، تمام تمرکز خود را بر روی دریافت و درک مفاهیم در قالب الفاظ سمعی معطوف کنید و به جای مشاهده، بیشتر گوش فرادهید و بکوشید تا داده‌ها را در قالب صوت پس از شنیدن تحلیل ذهنی کنید. این روش بسیار بسیار قدرت تصور و تجسم شما را نیز پرورش می‌دهد.

ممکن است سبک یادگیری شما نوشتاری باشد، پس باید روش مطالعه و یادگیری شما به جای «مشاهده» و «گوش‌دادن» بیشتر دریافت معانی از قالب الفاظ و متون کتاب باشد. بنابراین؛ همانطور که ما در تمام مقالات‌مان تا به این لحظه بیان کردیم «خودشناسی» بنیادین‌ترین عامل برای رسیدن به درجات عالیه کمال، خرد و دانایی است.

البته در دوره بی‌نظیر تندخوانی فرزانگان به صورت جامع در این خصوص نیز آگاهی و اطلاعات فوق العاده پرکاربرد و حائز اهمیتی آموزش داده شده است. مطالعه زمانی برای انسان شیرین، جذاب و دلچسب است که فرد به درستی به این شناخت رسیده باشد که مطالعه برای او یک نیاز است و نیازهای اساسی و مبرم زندگی فردی، عاطفی، اجتماعی و کاری او با مطالعه، کتاب خواندن یا درس خواندن مرتفع می‌گردد.

به نحوی که او با درست مطالعه کردن از درون اغنا می‌شود و شادی راستین و حقیقی را از دورن دریافت می‌کند. بنابراین احتیاجی به هیچ عامل یا محرکی خارجی برای ارضا فکری ندارد کما اینکه شما بارها مشاهده کرده‌اید که بسیاری از افراد هنگامی که به وسیله خودشناسی رسالت اصلی زیست خود را کشف نمی‌کنند و نمی‌کوشند که از درون خود را بازسازی کرده و نیازهای محوری و پایه‌ای خود را بدون کمک از خارج تامین کنند، به بیرون متوسل شده و عوامل خارجی را اعم از روابط ناسالم، الکل، اعتیاد و مواردی از این قبیل که برای همه ما شایع است را جایگزین آن می‌کنند.

اما در خصوص روش‌های مطالعه نیز راهکارهای مختلف و متنوعی بیان شده است که به علت ضیغ وقت از بیان آن صرف نظر می‌کنیم و شما را به مطالعه مقالات تخصصی که در این زمینه به صورت رایگان نگارش شده است دعوت می‌کنیم. با یک جستجو در داخل سایت به سادگی می‌توانید به اهداف خود دست‌پیدا کنید.

قوانین و اصول مطالعه چیست

مطالعه مانند هر مهارت دیگری دارای یک سلسله آداب، دستورالعمل‌ها، قوانین، شیوه‌ها و الگوهایی است که ما در این وبگاه در خصوص هر یک از این اصول به صورت مجزا مقالاتی را تحت عناوین: آشنایی با سرعت مطالعه، بهترین سرعت در مطالعه، شیوه‌های مطالعه قاعده‌مند، ساختار چشم‌ها، روش‌های منسوخ شده در یادگیری و مطالعه، دامنه‌یادگیری، نقشه‌ ذهنی و … به‌نگارش درآورده‌ایم.

بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که اگر حقیقتا به مطالعه کتاب، خواندن مقالات علمی، فراگیری محتواهای صوتی، متنی و … علاقه‌مند می‌باشید و جزوه آن گروه از افرادی می‌باشید که عاشق سرمایه‌گذاری بر روی خودشان و اعتلاء شخصیت‌شان هستند؛ از راه درست و مسیر مطمئن مطالعه و یادگیری را آغاز کنید. از منابع و مراجع معتبر و سلامت آموزش ببینید تا در زمان کوتاه به نتایج مورد انتظارتان دست پیدا کنید و واقعا از مطالعه نهایت لذت و سود را کسب کنید.

دوره تندخوانی فرزانگان، بهترین مرجع و مبنع برای سرمایه‌گذاری فردی است. شما با فراگیری آموزه‌های این دوره بی‌نظیر دیگر از هر گونه کتاب، دوره و حتی کلاس دیگری بی‌نیاز خواهید شد چرا که این دوره هرسال در دست بروزرسانی است و شما را با تازه‌های این حوزه آشنا می‌کند به این ترتیب شما با استفاده از دوره تندخوانی فرزانگان نه‌تنها سرعت مطالعه، تمرکز حواس، حافظه، نحو صحیح نگارش، خلاصه‌نویسی، خلاقیت و شیوه‌های مطالعه صحیح را می‌آموزید بلکه با شرایط مطالعه و مجموعه تمریناتی آشنا می‌شوید که تا ابد با انجام مداوم آنها یک قدم شما را به خواسته‌هایتان نزدیک می‌کند.

نتیجه‌گیری کلی

ما در مقاله «تعریف مطالعه چیست» در سه گام ابتدا شما را با هویت مطالعه، سپس نتایج و ضرورت داشتن مطالعه روزانه و همچنین روش‌های مطالعه آشنا نمودیم که بیشتر جنبه ارائه و ترسیم یک نقشه راه را داشت تا بیان راهکار. در مقاله مذکور شما ذهنیتی مبنی بر کشف خواهید داشت تا یادگیری صرف.

بنابراین؛ جنس این مقاله نیز از نوع ایجاد یک چالش فکری برای یافتن حقیقت و شناخت بهتر خودتان است تا اینکه ذهن شما را به شکل ماشینی تنظیم کند بی آنکه نوآوری و فکر تازه‌ای در آن پدید آورد. در انتها شما با این آگاهی نیز آشنا شدید که یکی از راه‌هایی که منجر می‌شود تا شما درک مطلب و فهم ساده‌تر در عین حال قدرتمندی نسبت به مطالب یک کتاب داشته باشید کشف سبک یادگیری ذاتی است.

که به نوبه خود شاهکاری در ارتقا قدرت تامل و شناخت است. در دوره تندخوانی فرزانگان به انضمام ارائه آزمون شناسایی سبک یادگیری فردی، یک جلسه به صورت تخصصی برای آموزش، بیان نکات، مفاهیم و راهکارهای آن در نظر گرفته شده است که فراگیری آموزه‌های آن جلسه تاثیر بسزایی در بالارفتن میل به درس خواندن و ایجاد انگیزه‌هایی تازه خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *