تخفیف دوره تندخوانی فرزانگان تا 1 خرداد - «کتاب بخوانیم»

0 روز 0 ساعت 0 دقیقه 0 ثانیه
ثبت‌ نام | ورود
منوی دسته بندی

تعریف قانون تکامل چیست؟ راهنمای قدم به قدم – بخش اول

تعریف قانون تکامل چیست

آیا تا به حال با خود اندیشیده‌اید که چرا برخی از افراد هنگامی که کسب‌وکار خود را راه اندازی می‌کنند پس از مدتی با بدهکاری، ورشکستگی و عدم علاقه به کار روبه‌رو می‌شوند؟ چرا برخی از انسانها قادر نیستند به درستی کسب‌وکار خود را مدیریت و رهبری کنند؟ چرا در یک شرکت کارمندان شوق و علاقه جدی و قابل توجهی را به کارفرما و همچنین نوع و روش کاری‌شان ندارند؟ و چرا برخی از افراد در سنین کم به موفقیت‌های مالی، علمی، هنری و … بزرگ و  عظیمی می‌رسند و برخی دیگر با تلاش‌های مستمر و طاقت فرسا به نیمی از آن نیز دست پیدا نمی‌کنند. علت را در کجا باید جست؟ تعریف قانون تکامل چیست و چه ارتباطی با این موضوعات دارد؟

باید گفت که قانون تکامل از چنان اهمیت، کارکرد، کاربرد و ضرورتی برخوردار است که تمامی مرزهای جغرافیایی، فرهنگی، علمی، اجتماعی، قومیتی، نژادی و … را از میان برداشته است. زیرا تعریف قانون تکامل آن گونه که قرآن اشاره دارد و البته همانند قرآن، از دایره زمان و مکان خارج است و برای هر انسانی اگر به درستی از آن اطلاع پیدا کند و به آن طبق قواعد و چهارچوب‌هایی که دارد عمل کند به نتیجه قطعی و صد در صدی دست پیدا می‌کند.

صرف نظر از این موضوع که چه‌کاری را قرار است انجام دهد، لذا به همین دلیل نام قانون را بر آن حمل می‌کنند و کارآمدی فوق العاده اساسی آن را متعلق به همه افراد می‌دانند. و اما تعریف قانون تکامل چیست؟ و قانون تکامل دارای چه آگاهی، نکات و مفاهیمی است؟ فهم صحیح آن چه سود و ارزشی را به همراه خواهد داشت و ما را به چه سمتی خواهد کشاند؟

و اگر به آن بی اعتنا باشیم چه عواقب و پیامدهای سوئی به همراه خواهد داشت؟ برای اجرایی نمودن این قانون اساسی در زندگی فردی، شغلی و اجتماعی از چه راه و روش و قواعد و اصولی باید استفاده کنید و شرط تحقق آن مستلزم سپری شدن چه مقدار زمان و انرژی است؟

مقاله «تعریف قانون تکامل چیست» در تلاش است و با این هدف و جهت تحقق این منظور طراحی و آماده شده است که شما را با این سری از مطالب و مفاهیم پایه و مقدماتی به صورت مختصر و البته همه جانبه و کامل آشنا سازد تا علاوه آشنایی با دیباچه و هویت آن با کارکردهای بسیار نتیجه بخش و تاثیرگذار آن نیز که زمینه‌ساز سعادت و درخشش شما در زندگی است آشنا شوید تا به یاری خداوند در انتها بتوانید از لوازم، ابزار و مواهب بی‌نظیر آن جهت محقق‌سازی آرمان، اهداف، خواسته‌ها و آرزوهایتان نهایت استفاده را نمایید.

مبانی مقاله تعریف قانون تکامل چیست

پیش از ورود جدی به بحث و تبیین مفاهیم ابتدا لازم است که شما خواننده گرامی ابتدا با مبانی مقاله مذکور آشنا شوید. اهمیت ذکر این موضوع به دلیل آن است که ذهن‌تان میان معانی مختلفی که از یک عبارت (برای مثال: تکامل است) شنیده است، تمایز قائل شود و آنها را با هم خَلط نکند تا در گام اول؛ معانی در ذهن شما مبهم و مخدوش نگردد و درک به درستی پدیدار شود و در گام دوم؛ تاثیرات آن در نفس شما به روشنی هر چه تمام‌تر منعکس گردد. لذا لازم می‌دانیم که پیش از شروع، مراد خود را از عبارت تکامل در مقاله تعریف قانون تکامل چیست بیان کنیم.

مقصود از عبارت تکامل در این مقاله، تحت هیچ شرایطی آن تکاملی که امروز به عنوان «نظریه تکامل داروین در زیست شناسی» است نیست و با آن در زمینه‌هایی مغایر و متفاوت است. تکامل بیان شده در این بخش، از یک جنبه عام‌تری برخوردار است که تمام شئونات زندگی فردی و اجتماعی انسانها را در تمام ابعاد و زمینه‌ها در بر می‌گیرد و کاملا کارکرد وسیعی را که بیشتر بعد متافیزیکی دارد به همراه دارد.

تعریف قانون تکامل چیست

برای فهم روان و جامع تکامل به این سوال فکر کنید و در خصوص آن به تامل بپردازید:

آیا امکان دارد یک دانشجو جدیدالورود در رشته فلسفه در عرض چهار سال مطالعه دروس فلسفی در دانشگاه، تبدیل به یک فیلسوف تراز اول هم سطح ابن‎‌سینا یا افلاطون شود؟ یا یک فردی که علاقه وافر به یادگیری زبان دوم دارد بتواند در ظرف یک الی دو هفته به تسلط، اشراف و احاطه کامل و همه جانبه نسبت به آن زبان برسد به نحوی که از اساتید خود فرا روی نماید؟ آیا به بلوغ رسیدن و رشد یک نطفه به سرعت و فقط در 12 ساعت امکان پذیر است؟ و یا یک بزر در دل خاک آنی تبدیل به یک درخت پربار میوه و یا یک گل خوش عطر گردد؟

پاسخ به این پرسش‌ها بدون ذره‌ای تامل و اندیشه که بی‌تردید بدیهی هم هست، قطعا خیر است و تحقق آنها محال می‌باشد. به نظر شما علت و دلیل آن چیست؟ و چرا به وجود آمدن آن غیر ممکن می‌باشد؟ بله درست است زیرا؛ از قاعده تکامل پیروی نمی‌کند، قانون کاملا عادلانه و دقیقی که خداوند برای سازوکار عالم طراحی و تنظیم نموده است که حکم یک خط کش را به عنوان یک معیار ایفا می‌کند.

هر انسان خردمند و اندیشه‌ورزی هنگامی که با این پرسش‌ها مواجه می‌شود و اندکی تامل می‌کند با خود می‌گوید: چطور؟ مگر می‌شود که یک دانشجو بدون طی نمودن مراحل طبیعی رشد فکری به این سطح از مقامات علمی و معارف معرفتی دست پیدا کند. دلیل این تعجب حاکی از آن است که انسان در اعماق وجودش یک نظم و پیوستگی دقیق و ظریف الهی را از بدو خلقت طی آفرینش تکوینی پذیرفته است و به همین دلیل آن را با واقعیت، حاضر و هماهنگ نمی‌داند.

واقعیت از یک ساختار منسجم و اسولبی خاص و منحصر به فرد پیروی می‌کند و هر آن چیزی که از آن ضوابط بیرون باشد تصدیق عقلا را به همراه نخواهد داشت، مگر انسانهای مجنونی که از سلامت عقلی برخوردار نمی‌باشند و در اوهام خود سیر می‌کنند و امور غیر حقیقی را حقیقی می‌پندارند که از دایره این مبنا بیرون هستند.

معنی تکامل چیست

لغت تکامل، به معنی «کامل شدن» است. شرط آنکه انسان در دو بعد جسمی و روحی (روانی) کامل شود آن است که ناقص (نیازمند به تجربه خواسته‌های نو) باشد اما نقص در این مرحله به معنی نقص جسمانی و مادی به معنای اخص نیست (جنبه عام آن مدنظر است)، بلکه نقص معرفتی و متافیزیکی است که هیچ انسان اهل علمی که از وجدان خالص علمی برخوردار باشد نمی‌تواند آن را انکار کند، زیرا برای بشر این نقص معرفتی یک امر ذاتی و وجودی است که بیرون از آن نیز نمی‌تواند خود را مستقلا تجربه کند.

توضیحات بالا بدان جهت بود تا شما ابتدا با یک تصویری هر چند کلی و ابتدایی از تکامل و تاثیر کلیدی آن پیدا کنید تا بخش دوم برایتان قابل فهم گردد. انسان دارای دو بعد جسمانی و نفسانی است؛ بعد جسمانی انسان که از نطفه آغاز می‌شود تا زمان مرگ که در نهایت وارد خانه ابدی خود می‌شود دائما در حال حرکت از قوه به فعل یا همان نقص به کمال می‌باشد و همین بهبود دائمی معنای راستین رشد و بلوغ است، به همین دلیل انسان دائما در حال ترقی و اعتلاء است زیرا افکنده در زمان و مکان است و در تکامل می‌باشد.

بعد نفسانی انسان نیز که اموری چون: موفقیت در کسب‌وکار، توانمندی رهبری و مدیریت قوی، پولسازی بیشتر، موفقیت و کسب نتایج و دست آوردهای علمی برجسته، خودشناسی و رسیدن به احساس آرامش، امنیت، نشاط، عدم ترس و … وابسته به آن است؛ به جهت کمال رساندن آنها محتاج به قانون تکامل است. چون بدون اطلاع یافتن از آنکه تعریف قانون تکامل چیست، اعتلاء و شکوفایی در هر یک از حوزه‌های مذکور و حتی به وقوع پیوستن آروزها، خواسته‌ها و اهداف، کاری بس دشوار و بلکه غیر ممکن خواهد بود.

دلیل این مطلب هم آن است که بعد روحانی انسان که همان روح می‌باشد و به جسم (ماده) یک انسجام کلی برای فعالیت داده است از یک سو با عالم ماده و از سویی دیگر با عالم ماوراء الطبیعه در ارتباط است که همان منشع غیبی برای آن تعریف می‌شود. از این رو بُعد معنی در انسان که شامل: درک، فهم، انتخاب، مفهوم‌سازی، سخن، تعجب، سوال و … می‌شود از سنج ماده نمی‌باشند ولی با آن در ارتباط هستند.

زیرا ماده به خودی خود از آن نظر که ماده است چیز دیگری نیست، نه مفهوم و نه معنی و نه سوال و نه هیچ چیز دیگری در آن وجود ندارد و در درون آن یافت نمی‌شود و به همین علت از دایره وظیفه، رسالت و قلمرو علوم تجربی و آزمایشگاه خارج است و علم تجربی در خصوص این مباحث که در تخصص او نیست صلاحیت و اجازه اظهار نظر را ندارد. چون اگر چنین باشد وارد عالم فلسفه و مباحث غیر تجربی می‌شود.

کارکرد کارآمد و جریان‌ساز قانون تکامل چیست

قانون تکامل به ما می‌آموزد که برای موفقیت در هر حوزه کاری و یا علمی به شکل عام، ما باید از ساده‌ترین‌ها و به زبان ساده‌تر از کمترین‌ها شروع کنیم؛ آرام آرام و پله پله مسیر موفقیت را طی کنیم. موفقیت و سعادت زمانی در زندگی انسان خود را نمایان می‌کند که طبق ساختار منحصر به فرد خودش رفتار شود. همان سازمانی که تحقق اتفاق بزرگ و سرنوشت‌ساز را به یک بار نمی‌داند بلکه قدم به قدم و پله پله از کم به زیاد توصیه نموده است.

کارکردهای شگفت انگیز و معجزه آسای قانون تکامل خود را بیشتر زمانی نشان می‌دهد که انسان برای رسیدن به هدف خود قصد بکارگیری این قانون را داشته باشد که ما در بخش دوم مقاله تعریف قانون تکامل چیست؛ در خصوص چگونگی و نحو استفاده از قانون تکامل راه و روش‌های اختصاصی و اثربخش آن را به صورت مفصل و دقیق توضیح داده‌ایم که برای کسب اطلاعات و آگاهی‌های بیشتر می‌توانید از آن مقاله تخصصی استفاده نمایید.

برای نمونه و ترقیب به ذهن لازم است که این شعر مولانا را کمی با هم مطالعه و تحلیل نماییم:

گندمی را زیر خاک انداختند / پس ز خاکش خوشه‌ها بر ساختند

بار دیگر کوفتندش ز آسیا / قیمتش افزود و نان شد جان‌فزا

باز نان را زیر دندان کوفتند / گشت عقل و جان و فهم هوشمند

مولانا جلال الدین بلخی – منبع: مثنوی معنوی، دفتر اول، بخش 148، موضوع: آمدن مهمان نزد یوسف پیامبر (ع)

در این سه بیت مولانا قانون تکامل را با دقت و ظرایف‌های خاصی به روشنی تبیین و به تصویر کشیده است. مولانا مثال یک دانه گندمی را می‌زند که پس از کاشته شدن در خاک طی حرکت تکامل عالم هستی در مسیر کمال الهی که در اصل به فعلیت رسیدن هر چه بهتر خود است حرکت می‌کند تا جایی که تبدیل به خوشه گندم می‌شود.

تکامل از آن جهت مایه خیر و برکت است که یک دانه گندم را تا جایی به بلوغ و فعلیت می‌رساند که علاوه بر شکوفایی استعدادهای درونی (تبدیل شدن دانه به خوشه)، امکانات و مزایاهای او نیز نسبت به گذشته مضاعف‌تر گردد. به همین دلیل این بهبود دائمی که لازمه آن رفع نیازهای قبلی و کسب امتیازات تازه برای ایجاد نیازهای نو است از کاربردهای قانون تکامل است که خود در بیشتر موارد زمینه و بسترساز وقوع رویدادها، اکتشافات و اختراعات بدیع و نغز است.

شاهد این مدعا هم آن است که در بیت دوم مولانا می‌کوشد این نکته را بار دیگر به ما متذکر شود که این مسیر، یعنی حرکت به سوی کمال و کامل شدن انتهایی ندارد، لذا هر آنقدر که انسان خود را در ترازوی به فعلیت رسیدن استعدادهایش مورد سنجش، داوری و ارزیابی قرار دهد هم چنان بیهایت راه و مسیر نیز همچنان در پیش روی خود دارد.

از این رو در بیت دوم اشاره می‌کند که وقتی خوشه گندم آسیاب می‌شود و بار دیگر تکامل پیدا می‌کند و امتیازات و نعمت‌های خدادای خود را به ظهور می‌رساند که خدمت به انسان است (بنا بر آیات قرآن)، مزیت، سود و ارزش آن خوشه نیز در مسیر کسب کمال چندین برابر نسبت به قبل می‌شود زیرا آرد حاصل از آن خوشه زمینه به وجود آمدن نان است. و در بیت سوم نیز همین رویه را ادامه می‌دهد تا اینکه آن گندم نیز در همین چرخه حرکت کرده و با کامل‌تر شدن آن سود دیگری از خود نمایان می‌کند که آن تامین نیازهای جدی انسان است برای بقا، زیست و … .

در حقیقت مولانا اگر بخواهد در مورد اینکه تعریف قانون تکامل چیست؛ در یک کلمه به شکل مختصر جان مطلب را به ما بگوید این نکته را به ما یادآوری می‌کند که جهان هستی در مجموع در مسیر آن کمال مطلق (خدا) در حال حرکت است. در مجموعه عالم لحظه به لحظه در حال کامل‌تر شدن، بهبود دائمی، نو شدن، جلوه‌ای تازه، وجهی بدیع و به وجود آوردن لحظه‌های سراسر نغز و جدید است. پس چه بهتر که ما هم سوار بر این قطار شویم و از این قاعده سراسر خیر الهی نیز استفاده کنیم.

همه از بهر تو سرگشته و فرمان بردار / شرط انصاف نباشد که تو فرمان نبری

استاد سخن شیخ اجل سعدی – منبع: گلستان

نتیجه گیری نهایی

در بخش اول مقاله تعریف قانون تکامل چیست، شما با معنی و مفهوم ابتدایی تکامل آشنا شدید حال وقت آن است که با ابزارها و لوازم قانون تکامل نیز به درستی آشنا شوید تا در قدم بعدی بتوانید از آنها به جهت تحقق اهداف و آروزهایتان بکارگیری نمایید. قانون تکامل ابزارهایی پرکاربرد علمی و ملموس دارد که اگر افراد از آنها به شکل استاندارد استفاده کنند به سادگی و کم‌ترین هزینه به اهداف خود دست پیدا می‌کنند.

در این بخش با هم آموختیم که تکامل یک قاعده و معیاری است که خداوند به وسیله آن که در ضمن مخلوق او می‌باشد عالم را به معنای عام با تمام لوازمش رهبری، مدیریت و هدایت می‌کند به سمت کمال، اتساع، بهبود، رشد، اعتلاء، پیشرفت، تعالی و در نهایت کمال حقیقی که خودش است، که شاهد این مثال هم آیه ای است که خداوند از وسعت بخشیدن و گسترش دادن عالم می‌گوید.

پس بهتر است ما هم به عنوان یک فردی که آرزوها و آرمان‌های بلند و والا دارد از این قاعده بی‌نظیر و بی‌بدیل الهی استفاده کنید و با رعایت موازین و چهارچوب‌های آن زندگی فردی و اجتماعی‌مان را آنگونه که دوست داریم همانند طرحی بر روی بوم نقاشی طراحی کنیم زیرا این توانمندی را ذاتا داریم اما به متاسفانه به وسیله تحریفات و تلقینات روزانه و پی‌درپی رسانه‌های مختلف در سرتاسر جهان (شبکه‌های خبری) آن را از یاد برده‌ایم.

در بخش دوم مقاله تعریف قانون تکامل چیست، در مورد نحوه استفاده از این قانون و ابزارهای بکارگیری آن به شکل عملی و ملموس که نتایج کاربردی را به همراه داشته باشد اطلاعات، آگاهی‌ها و تمرینات سودمند و ارزنده‌ای را که حاصل مطالعه و چشیدن تجربیات متعدد است معرفی کرده‌ایم که برای مطالعه دقیق‌تر می‌توانید از آن مقاله که بخش دوم از این مقاله است و ادامه مطالب همین مفاهیم است استفاده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخفیف دوره تندخوانی فرزانگان تا 1 خرداد - «کتاب بخوانیم»

0 روز 0 ساعت 0 دقیقه 0 ثانیه